Edycja wpisów grafikowych podczas rozliczenia #
W trakcie rozliczenia grafiki Pracowników pozostają odblokowane aż do momentu zatwierdzenia rozliczenia. Dzięki temu Administrator lub użytkownik tworzący rozliczenie mogą na bieżąco wprowadzać zmiany w harmonogramach.
Zarówno Pracownik, jak i Administrator lub użytkownik tworzący rozliczenie są informowani o trwającym rozliczeniu za pomocą powiadomienia wyświetlanego nad kalendarzem.
Wszystkie zmiany wprowadzone w grafikach w czasie trwania rozliczenia są automatycznie wykrywane przez system. Po otwarciu danego rozliczenia zostaną one zaprezentowane w formie tabeli, zawierającej wykaz wszystkich modyfikacji. Następnie użytkownik może zdecydować, czy zaakceptować wykryte zmiany i uwzględnić je w rozliczeniu, czy je odrzucić.

Pracownik nie może wprowadzać zmian w grafiku dla okresu, dla którego istnieje trwające lub zakończone rozliczenie.
Edycja rozliczonych wpisów grafikowych #
Jeżeli w systemie istnieje rozliczenie, to edycja wpisów grafikowych, w tym nieobecności, nie jest możliwa. Dostępne są natomiast opcje:
- korekty wpisu,
- usunięcia rozliczenia.
Korekta wpisu grafikowego: #
- Wybrać rozliczoną wpis na kalendarzu (rozliczone wpisy są oznaczone kolorem żółtym).
- Kliknąć ikonę korekty w na dole okna ze szczegółami wpisu.

- W ramach korekty dostępna jest zmiana liczby lub zakresu godzin oraz ich usunięcie poprzez wprowadzenie wartości 0 w polu “Godziny” po przejściu w tryb liczbowy za pomocą przycisku na końcu tego pola.

- Po wyzerowaniu godzin możliwe jest dodanie nowego wpisu grafikowego.
- Po wykonaniu korekty na wpisach należy przejść do Moduły > Rozliczenia > Dashboard rozliczeń i dokonać korekty na rozliczeniu, dzięki czemu w składnikach zostaną uwzględnione wartości, które zostały skorygowane w grafiku.
Usunięcie rozliczenia: #
- Przy odpowiednim rozliczeniu w Moduły > Rozliczenia > Dashboard rozliczeń kliknąć ikonę kosza.

- Jeżeli opcja usunięcia rozliczenia nie jest dostępna, prawdopodobnie istnieje wygenerowana lista płac i/lub ukończone płatności, wtedy należy usunąć płatności i wycofać listę płac.
- Po usunięciu rozliczenia, wszystkie wpisy grafikowe, w tym nieobecności, będą ponownie dostępne do edycji lub usunięcia.
- Po wprowadzeniu zmian w grafiku pracownika, należy ponownie wykonać rozliczenie pracownika jak zwykle.